Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zázračný med

Včelí med je nejpřirozenější sladidlo, které lidstvo využívá už tisíce let. Ovšem mluvit o medu pouze jako o sladidle by byl hřích. Jeho blahodárné účinky na náš organismus jsou nesporné a využít jej můžeme opravdu všestranně.



Co obsahuje med?
Převažují v něm jednoduché cukry, především glukóza a fruktóza. Obsahuje i menší množství vody, bílkoviny a aminokyseliny. Z vitamínů je to především C, A, B1, B2, B6, B12, D, K, E, dále flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny. Z minerálních látek a stopových prvků jsou to draslík, fosfor, vápník, sodík, chlor, železo, křemík, hořčík, měď, síra a selen.

Léčivé účinky medu

Alternativní medicína si medu velmi cenní a používá ho k léčbě zažívacích problémů, snížení bolestivosti peptických vředů, regeneraci jaterní tkáně, posílení srdíčka a také coby přirozené projímadlo.

Tento sladký produkt včel funguje také jako lehký zdroj energie využitelné k rychlému zotavení unavených svalů a při vyčerpanosti organismu. Jeho hustá sirupová konzistence je výborná na zklidnění podrážděného krku a hlasivek.

Med pod vědeckým drobnohledem…

V posledních letech bylo provedeno několik vědeckých výzkumů kvůli účinkům medu na lidské zdraví. Jedna z posledních studií potvrdila, že snižuje výskyt kardiovaskulárních chorob, nezvyšuje tělesnou váhu a je mnohem vhodnějším sladidlem pro osoby s onkologickými problémy než cukr či umělá sladidla. Ale samozřejmě i zde platí – všeho s mírou.

Med zklidňuje nervovou soustavu

Při stresových situacích, úzkostech či nervozitě si můžeme pomoci konzumací 1 lžíce medu. Organismus obdrží rychlou energetickou vzpruhu a nervový systém se následně zklidní.

Med likviduje choroboplodné zárodky

Med má silné protizánětlivé působení. Vědecké výzkumy potvrdily, že je aktivní proti bakteriím, z nichž jsou některé odolné vůči antibiotikům. Med působí proti kvasince Candida albicans, salmonele, bakteriím Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus, Escherichia coli.

Nespornou výhodou je, že tento sladký produkt včel nemá žádné vedlejší účinky. Antibiotika ničí přirozenou střevní mikroflóru a způsobují poškození buněk. Med ale podporuje opětovný růst tkání a poškozených buněk.

Med rozpohybuje lenivá střeva
Při potížích se zácpou si můžeme pomoci touto medovou kúrou:

Potřebujeme: 1 lžíci kvalitního medu, 3 dl vlažné vody, 1 lžíci lněného semene
Postup: Med zalijeme vlažnou vodou a počkáme, dokud se úplně nerozpustí. Potom tímto nápojem zapijeme 1 lžíci lněného semene. Tuto proceduru provádíme po dobu 10 dní.

Med pomáhá dětem růst

Med vyživuje dětský organismus, podporuje jeho růst a vývoj. Nic se ale nemá přehánět, ideální množství medu je 1 čajová lžička denně.

Med jako posilující pomocník

Med posiluje imunitní systém, urychluje rekonvalescenci po krátkých i dlouhých nemocích. Můžeme konzumovat přímo nebo k přislazení nápojů.

Medový šejk

Potřebujeme: 300 ml mléka (můžeme použít i sójové, rýžové či ovesné), 1 žloutek, 2 lžičky kvalitního medu, 2 lžičky citronové šťávy

Postup: Všechny přísady dobře rozmixujeme, nalijeme do sklenice a nápoj podáváme dle chuti - vlažný či vychlazený.

Med jako rychlá dezinfekce

Poraněné místo můžeme pomocí medu rychle vyčistit a zároveň zregenerovat. Zmizí otok a celkově se urychlí zacelování rány. Med můžeme s úspěchem použít i na zklidnění podrážděné pokožky, ekzémů a dalších kožních neduhů.

Medová kosmetika

Med je i skvělým kosmetickým prostředkem. Umí totiž spolehlivě vyhlazovat vrásky a prodloužit mladistvý vzhled.

Medová pleťová maska

Potřebujeme: 2 lžíce kvalitního tekutého medu
Postup: Med pomocí dřevěné špachličky (nikdy ne kovového předmětu) naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Po uplynutí této doby dobře smyjeme teplou vodou a pokožku ošetříme kvalitním krémem. Med můžeme nanášet i na jiné části těla.

Regenerující pleťová maska

Potřebujeme: 2 lžíce najemno nastrouhaného jablka, 1 lžička medu, 1 lžíce zakysané smetany
Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady, vzniklou směs nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Poté dobře opláchneme.

Hydratační pleťová maska

Potřebujeme: 2 lžíce bílého bio jogurtu, 4 kapky citronu, 1 lžičku medu
Postup: Přísady dobře promísíme a důkladně rozetřeme na obličeji a dekoltu. Potom necháme 25 minut působit a následně dobře opláchneme.

Med je třeba dobře uskladnit!

Důležité je pravidlo: Pokud chceme zachovat všechny účinné látky v medu, nesmíme poškodit jeho původní složení. Řada cenných složek se téměř úplně zlikviduje například vysokou teplotou či dlouhodobým skladováním. Medu rovněž neprospívá kov, časté přelévání a sluneční záření. Měl by být uskladněn nejlépe ve skleněné či keramické dobře uzavíratelné nádobě a na tmavém a místě.

Pozor!
Než začnete používat med, ujistěte se, zda na něj nejste alergičtí!

 

zdroj:Simona Procházková/web dama.cz