Jdi na obsah Jdi na menu
 

Velikonoce

datum a tradice   

 Víte, co se hodí přichystat na Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod velikonoční a Velikonoční pondělí a proč?

Zelený čtvrtek připomíná poslední večeři Páně a Jidášovu zradu. Ale stejně tak fakt, že už začalo jaro, že raší květy i listy, příroda se začíná zelenat a že po únavné zimě je třeba tělu dodávat vitaminy. A tak se hodí jíst zelenou stravu − špenát, bylinky, zelí, hrachovou polévku apod.

Ve čtvrtek je také ten správný den na teplé jidášky s medem, třeba už ke snídani. Úhledně či všelijak smotané pečivo prý vzniklo jako připomínka provazu, na němž se podle legendy Jidáš oběsil, aby na onom světě poprosil Ježíše o odpuštění. 

Na Velký pátek byl Ježíš ukřižován. Ke dni smutku se hodí bramborová nebo i chlebová polévka i lehčí bezmasé jídlo. Klidně sladké ovocné knedlíky nebo ryba, fazolový salát, chléb se sýrem. Ostatně blíží se to pravé velikonoční hodování, a tak nezaškodí, když si žaludek předem trochu odpočine 

 

 

Končí půst, je čas na maso a nádivky

Během Bílé soboty věřící rozjímají a těší se, že po velkém smutku se blíží Velikonoční noc a s ní Kristovo vzkříšení. Bílou sobotou končí postní období. Je čas pojíst maso, kdysi to byla například polévka z kozlečího mozečku nebo rizoto z vnitřností poraženého mláděte. Hodí se hovězí polévka i vařené maso a už také na velikonoční nádivky s kopřivami. Pekly se mazance, aby byly na neděli a pondělí. A beránky, symboly čistoty a obětování

Kristus vstal z mrtvých v neděli za svítání. Velikonoční neděli je vyhrazena sváteční hostina, Boží hod velikonoční. Sluší se slavit ho v rodinném kruhu, pochutnat si s nejbližšími na pečeni, nejlépe z jehněčího či skopového. Oblíbená bývala také holoubata. Světila se vajíčka.

Velikonoční pondělí je již dnem veselých lidových oslav a bohatého hodování, svátkem jara, znovu se probouzející přírody, naděje na dobrý hospodářský rok, dobrou úrodu, zdravý a šťastný život. Znalci tradic doporučují bílou zeleninovou polévku a třeba i vepřo knedlo zelo. Na stolech se stejně tak mohou objevit všechna velikonoční jídla, zelená jarní i vydatná masová. Prostě hody.

Á propos! Termíny Zelených čtvrtků a Velikonočních pondělí pro včasné plánování jídelníčku na celé desetiletí: 

 

 

  Zelený čtvrtek Velikonoční pondělí
     

2011

21. dubna

25. dubna

2012

5. dubna

9. dubna

2013

28. března

1. dubna

2014

17. dubna

21. dubna

2015

2. dubna

6. dubna

2016

24. března

28. března

2017

13. dubna

17. dubna

2018

29. března

2. dubna

2019

18. dubna

22. dubna

2020

 9.dubna

13. dubna